Corvinus Rex - Tokaji aszúval ászokolt sör - 330ml

Vaskó György, Rózsa Edit, Hegyesiné Dr. Vecseri Beáta és Gabriel Rabek gyermeke/mesterműve.

Tokaji aszú és hernádvölgyi maláta házasításából, miskolci karsztvíz hozzáadásával.
Üstben történő fejlődése során semmilyen ízfokozó, mesterséges anyagot nem kapott.

Színe a sör-színskálán még nem ismert új szín, világos vörös.

Alkohol: 5,6% (V/V)
Nettó térfogat: 330 ml

 

Belgiumban nagy kultusza van a különleges sörök fogyasztásának. Ugyanolyan hódolattal adóznak a söreiknek, mint amilyennel a borkedvelők a jó évjáratú, kitűnő minőségű boroknak. Belgiumban találhatóak a világ leginkább borszerű sörei. Ennek oka az, hogy a belga sörkülönlegességek ezen része spontán erjesztéssel készül: a gyümölcsérés időszakában a levegőben lévő élesztősejtek indítják be az erjedést, amelyek borban is fellelhető aromaanyagokat termelnek. A fahordó anyagából származó vadélesztők ugyancsak hozzájárulnak a boros karakter kialakulásához. Az így készült sörök a boroknál drágábbak, nagy megbecsülésnek örvendenek.

Magyarországon nem kapható hazai gyártásból származó sörkülönlegesség. A Corvinus Rex az első olyan ital, amely a sör kategóriába sorolható, ám alapanyag-összetételét és ízhatását illetően eltér attól.

Világhírűek a tokaji borok. Jó minőségű árpa terem Borsodban. Kiváló a miskolci karsztvíz. Ez a három alapanyag egy termékben egyesíti az észak-keleti régió kincseit.

A Corvinus Rex rubinvörös, sejtelmesen csillogó ital. A sörökénél tartósabb, dús, fehér hab díszíti. Illatában az aszúsodott szőlőszemek és a komló könnyed aromája fedezhető fel. Az ízében ötvöződnek az italok jellemzői: telt és aromagazdag, ugyanakkor üde és szénsavas.

Véleményem szerint a Corvinus Rex új fejezetet nyit a sörfogyasztásban. Nem a hétköznapok itala, különleges, egyedi termék.

Hegyesiné dr. Vecseri Beáta egyetemi adjunktus
Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar


A sör általában a hétköznapok itala. A Corvinus Rex sör viszont egyedülálló a maga nevében, mert többet nyújt fogyasztójának, mint egy hétköznapi ital. Készítési technológiájából adódóan ötvözi egy extraktdús sör és a tokaji borok, borkülönlegességek ízérzetét. Ezen italban felfedezhető a sör jellegzetes ízén túlmenően a tokaji bor jelleg, mely egyrészt a minerális, szőlőre jellemző ízekből és a tokaji borkülönlegességekre emlékeztető többértékű alkoholok, észterek, aldehidek jelenlétéből adódik. Mivel a Corvinus Rex fehérje összetétele is eltér a tipikus sörökétől, így habstruktúrája és tartóssága is igen kedvezően alakul. Ezen értékeivel a Corvinus Rex egy egyéni sörkülönlegességnek számít.

Szabó Szilárd
a Tensid-Chemie Hungária Kft. ügyvezetője
a Kisüzemi Sörfőzdék Sörversenyeinek bírálóbizottsági tagja


Magyarország inkább a borivóké. Különösen igaz ez Hegyaljára, a Tokaji bor hazájára. Ezért tűnik eredeti ötletnek az aszúval társítani a sört, így megnyerni mind a sör, mind a borivókat. A Corvinus Rex tulajdonképpen sör, de csodálatosan érezni benne a tokaji bor ízét is, ami egészen egyedülállóvá teszi. Igaz ez a tüzes vörösesbarna színére, az aromájára és a tartós habjára is. Fentiekből következik, hogy a Corvinus Rexet élvezettel fogyaszthatják a sörivók, de örömüket lelik benne azok is, akik a Tokaji bor különleges aromáját kedvelik, és nem tartoznak a sörök feltétlen kedvelői közé.

Rábek Gábor
söripari mérnök
(weihenstephan egyetem)